VERHALEN IN HOOGLAND

 

Met “Verhalen in Hoogland” organiseren we vier keer per jaar zowel verhalen als lezingen speciaal voor u in Hoogland. Wij bieden u dit aan als aanvulling op het huidige culturele aanbod in Hoogland.

 

Verhalen
Verhalen vertellen en hiernaar luisteren is van alle tijden en culturen. Hierdoor is een grote diversiteit aan verhalen ontstaan welke de vertellers prachtig kunnen brengen. Hiernaar luisteren betekent dat u even in een andere wereld verblijft en samen met de andere luisteraars los van de dagelijkse gang van zaken kan komen.

We bieden u de kans om zelf te beleven hoe de verhalen u meenemen naar het verleden en naar verschillende culturen.

 

Lezingen
Naast verhalen willen we ook verschillende lezingen aanbieden. Deze gaan over diverse onderwerpen, zoals geschiedenis, natuur, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen. 
We willen u samen met mensen die graag hun kennis met u willen delen een zo gevarieerd mogelijk aanbod aanbieden. Daarbij krijgt u ook de kans om zelf een gesprek of discussie op gang brengen afhankelijk van het onderwerp.

 

Plaats en tijd
De verhalen en lezingen staan gepland op zaterdagen. De aanvangstijd is 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.
Het zomerverhaal wordt in de pastorietuin van de Martinuskerk verteld.  De andere keren organiseren wij de verhalen voor u in de Neng.

Kosten

De kosten zijn € 5 voor volwassenen en € 2.50 voor kinderen t/m 12 jaar.

Vragen?

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: wilma.adriaanse@gmail.com.

Verhalen voor de lente

Door: Kees Geelhoed en Jan Adam

De lente is goed begonnen in Hoogland op 6 april met verhalen van Kees Geelhoed en Jan Adam.   

Kees Geelhoed luistert al zijn hele leven graag naar sterke verhalen. Nog steeds is hij benieuwd naar belevenissen die de levens van mensen veranderen. Hij is altijd op zoek naar mooie verhalen over liefde en dood, vreugde en verwondering, strijd en verbinding  en zoekt die in de wereldliteratuur, maar ook in volksverhalen en sprookjes. Na belevenissen op het gebied van poëzie en theater vertelt hij nu zelf, op een beeldende en dynamische manier, luchtige, gevoelige en verrassende geschiedenissen. Als verhalenverteller verbindt hij zich helemaal met de beelden en emoties die het verhaal schenkt en neemt hij de luisteraar daarin mee. Hij was één van de oprichters van de Amersfoortse vertelkring Shanachie en van vertellerscollectief De Gouden Tak. Samen met Melanie Plag en Camilla Koevoets organiseert hij in Amersfoort Verhalen in het bos.

Jan Adam is geïntrigeerd door het feit dat er al eeuwen lang verhalen over de wereld zwerven. Ze worden opgepakt door vertellers van China tot Amerika, van Rusland tot Australië. Vertellers die de inhoud van het verhaal ongemoeid laten of er hun eigen draai aan geven. Ze worden verteld en zwerven vervolgens weer verder tot een volgende verhalenvanger besluit om ze door te vertellen.  

Jan is een van die verhalenvangers die niet te beroerd is om een verhaal behoorlijk te bewerken of volledig nieuwe verhalen de wereld in te blazen. Dit met een voorkeur voor verhalen met een verrassende twist, humor, mysterie en ontroering. Daarom is Kees Geelhoed een van zijn favoriete vertellers!

 

Ontmoetingen Onderweg

Muzikaal verhaal over een wandeling naar de verte

Door: Aat van der Harst en Marianne  van der Post

 

De tweede voorstelling van “Verhalen in Hoogland” was op drie november 2018 in de Neng. Als eerste kwamen Aat van der Harst en Marian van der Post met het verhaal over de wandeltocht van Aat naar Santiago de Compostella en Finisterre als zijnde het einde van de wereld. Het verhaal van Aat werd afgewisseld met zang en gitaarspel van Marian. Het verhaal was een aaneenschakeling van ontmoetingen met mensen die een diepe indruk achterlieten vanwege hun verhaal zoals de vrouw die haar leven begon aan de zee en later in de heuvels van Limburg ging wonen. Of de wolven die achteraf toch banger voor Aat waren dan hij had verwacht. Het publiek werd meegenomen in het verhaal waaraan de prachtige stem en gitaarspel van Marian een extra dimensie gaf.

Na de pauze was het aan Rik om zijn verhaal te vertellen. Een schrift met het verhaal dat ooit verteld werd door zijn grootvader en daarna in een prachtig handschrift opgeschreven door zijn vader verluchtigd met tekeningen. Het bijzondere verhaal van een man die tijdens zijn reis in de Provence een herder leerde kennen die woonde in een droog en dor landschap. Hij besloot daar verandering in te brengen met als gevolg dat hij door zijn geloof en doorzettingsvermogen in staat bleek om de flora en fauna terug te krijgen en daarmee de hele streek weer tot leven te brengen.

Het was een heel geslaagde voorstelling met een enthousiast publiek die duidelijk liet merken dat dit vraagt om een vervolg!

Een kleine impressie:

verhalenvertellen2.jpg

Verhalen vertellen in de zon

Op zaterdag 1 september was het zo ver: Abe de verteller kwam speciaal naar Hoogland om historische verhalen over Hoogland te vertellen. De locatie was tuin van de Martinus pastorie. De combinatie van de verhalen, de locatie en het zalige weer, maakte deze middag een succes.
Met een klein gezelschap hebben we genoten van de vooral spannende verhalen over heksen en oude sagen. Intrigerend dat mensen die het niet zo nauw namen met de waarheid, niet met een lampje gezocht hoefden te worden. Zij gaven zelf voldoende licht tijdens de donkere nachten.
Iedereen tot de kleinsten aan toe zaten een uur lang ademloos te luisteren. Al met al een zeer geslaagde middag!

Zie hieronder een sfeerimpressie van deze middag: 

abe impressie.jpg